8/12/2013

08.07 Puente la Reina – Villamayor de Monjardin

Mis värk sellega on, et löön peaaegu igal õhtul vasaku sandaaliga parema jala uuesti veriseks?



Vihmane Rachel paremal

Ilmateade ei valetanud – vihma kallab hommikust saadik. Sobib mu tujuga üsna hästi, nii et veidralt kombel tunnen head meelt, et end halvasti tunnen. Pamplonast muretsetud vihmamantliga näen välja nagu kõndiv telk. Eilne kamp otsustab Estellas peatuda, mina jalutan edasi. Kuivõrd enamik inimesi peatub just seal (sest guidebook soovitab?), on tee edasi juba meeldivalt inimtühi. Õigupoolest ei näe ma järgmise 10km jooksul üldse ühtki palverändurit. Vabanen alateadlikust tungist pigevalt kellegagi sammu pidada. Astun omas tempos.


Pikema peatuse teen Irache kloostri juures. Sobiv koht ilkumiseks – kloostri juures asub veinipurskkaev kust voolab tasuta veini. Ohe näha, et oled veinipiirkonna lähedal, kui veekraani kõrvale ilmub veinikraan… Ei ole üldse väga halb vein, kusjuures. Täiesti mõnus lauavein. Ripun mõnd aega suudpidi kraani all ja jätkan teed juba oluliselt joviaalsemas tujus.




Jalg hakkab järjest tugevamini tunda andma. Viimased paar kilomeetrit lonkan maha.


Monjardini kahest albergist valin selle, mis on vanem ja kehvemate tingimustega. Valik on muidugi täiesti teadlik – kuulsin selle kohta Alessandrolt palju head. Albergi peavad Hollandi kristlased, kõik loomulikult camino läbi teinud vabatahtlikud. Vihmase päeva lõpuks jõudsin kõige mõnusamasse kohta, mis üldse olemas olla võib. Hospitalera tervitas kättpidi, aitas väsinud jalad vabastada läbivettinud matkasaabastest. Albergi eesruumis põles kaminas tuli, ümber selle istusid lõbusad vanemad härrad-prouad. Sain duši all taas inimeseks, pesin pesu ja asusin lõkke äärest sellest kraamist ainsat hädavajalikku, kampsunit, kuivatama.

Inimgaleriisse lisandub vanem saksa katoliiklastest Taize-fännidest paar. Naeratavad, on sisemist rahu tulvil, kõnnivad teed juba mitmendat korda.

Noor brittidest paarike reisib ringi telgiga, albergides peatuvad nad ainult tõsiselt kehvade ilmade korral. Tüdrukul on jalad täitsa katki, igapidi ära teibitud ja elastiksidemetega kokku tõmmatud.

Vanem Itaalia härra on viimased paarkümmend aastat töötanud Firenzes hotellimänedžerina (mõtlen õndsa näoga Firenze jäätistele…). Tööle hakkas ta juba puhta lapsena, pärast isa surma. Seetõttu jäi ka tema koolitee lühikeseks ja ta asus seda ise edaspidi täiendama välisriikides töötades ja sealseid keeli õppides. Nii et tegemist on sisuliselt autodidaktist polüglotiga.

Lõbus D’Artagnani välimusega prantslane ei räägi inglise keelt, aga saab sellest aru ja saab käte, jalgade ja maeiteamille abiga suheldud. Jalutab alates Le Puy’st (kirjutasin ma selle õigesti?).
Üks ameeriklanna jalutab oma 10-aastase pojaga.

Ühine family-style-õhtusöök. Kõik istuvad koos nagu suur perekond. Ühel hetkel võtab hospitalera sõna ja ütleb, et neil on kõigile kingitus. See on kerge, sest caminol ei ole kellelegi lisaraskust vaja. Ja ulatab kõigile nende EMAKEELSE Johannese evangeeliumi. Mis seal salata, mul jääb suu lahti, kui eestikeelse evangeeliumi saan. Hispaania külakeses.

Õhtusöögile järgneb huvilistele mõeldud Jeesuse meditatsioon. Mul pole õrna aimugi, mis see on, aga olen uudishimulik. Skeptiline Dieter muidugi ei tule, küll aga kommenteerib hiljem, et teadis, et ma lähen. Mul on ju sellised värvilised püksid.


Meditatsioon toimub ühes pisikeses hubases ruumis. Palju seal ei räägita. Kõik võtavad punased pleedid, istuvad nii, et mugav oleks. Sulgeme silmad. Taustaks mängib rahulik muusika (ja ei, ei ole paaniflöödid, päriselt on mõnus rahulik muusika). Üks hospitalerodest loeb paar katkendit Johannese evangeeliumist, aga sellega sõnaline osa ka piirdub. Ca pool tundi iseendaga teiste keskel, mille järel pakutakse rahustavat piparmünditeed. Pleed lubatakse mul tuppa kaasa – ju mul on siis juba selline külmavarese nägu…

Tuleb meelde, mis tunne on olla mitte lihtsalt rahulolev või rõõmus, vaid tõesti tunda end õnnelikuna. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar