9/18/2013

Camino de Santiagost


Camino de Santiago de Compostela moodustavad vanad palverändurite teed, mille lõppsihtpunkt on Santiago de Compostela linn loode-Hispaanias, täpsemalt selle võimas katedraal. Tänapäeval on peamiste radade ümber tekkinud igati eeskujulik infrastruktuur. Teerajad on varustatud kollaste noolte ja merikarbimärkidega, mis juhatavad õiget suuna, teede ääres on albergue’id – spetsiaalselt palveränduritele mõeldud hostelid, kus saab öömaja 3-5 euro eest (Portugali poolel sageli vabatahtliku annetuse eest). Selleks tuleb ette näidata spetsiaalne palverändurite pass (credencial) – viimast saab mõne eurosendi eest lunastada paljudest kirikutest linnas, kust alustatakse või tellida internetist. Et saada sertifikaat, mis tõestab tee läbimist, tuleb käia vähemalt 100km Santiagoni, näidata ette credencial, kus on templid albergue’idest, viimase 100km peaks iga päeva kohta lisaks olema veel tempel mõnest teepealsest kohvikust või kirikust.



Populaarseim on Prantsuse tee, mida alustatakse traditsiooniliselt St Jean Pied de Port’ist (kokku ca 780km). Portugali tee populaarseim alguspunkt on Porto linn (kokku ca 230km). Lisaks võib populaarsematest teedest nimetada Via de la Plata’t, Põhja teed ja Inglise teed.

Camino teejuhte saab üsna lihtsalt internetist tellida. Ingliskeelsetest võib soovitada John Brierley, saksakeelsetest Raimund Joosi kirjutatud raamatuid. Need ei ole iseenesest hädavajalikud, kuid annavad lisainfot ja võimaldavad vajadusel teekonna päev päevalt ette planeerida.

Igaks juhuks ka meeldetuletus, mis minnes kindlasti kaasas olema peaks:
-          Matkasaapad (sissekantud, soovitavalt number või kaks suuremad, kuna jalad kipuvad paistetama)
-          Sandaalid vahetusjalatsitena õhtuks
-          Mitu paari õhemaid ja paksemaid sokke (korraga soovitatakse kanda kaht paari, väldib villide teket ja mingil määral ka põrutusi)
-          Mõned pesulõksud ja haaknõelad
-          Väike käterätt
-          Magamiskott (mida kergem, seda parem)
-          Kaks t-särki, kaks paari pükse (lühikesed, pikad)
-          Plaastrid
-          Jalakreem
-          Vihmakeep
-          Müts/rätt
-          Päikesekreem
-          Päikeseprillid
-          Taskulamp

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar