9/18/2013

4.juuni. St.Jean-Roncesvalles


6:30 on hommikusöök. Kuivanud sai ja moos. Ja kohv. Olen küll kuulnud, et Napoleoni tee pole just kergeimate killast, eriti veel seetõttu, et mägedes turnimine on paljude jaoks esimene päev kõndimiseks. Aga päriselt valmis ei ole ma selleks ikkagi. Iga kord, kui tundub, et need tõusud ei saa ju igavesti jätkuda, tuleb uus ja hullem tõus. Vaadete osas muidugi kurta ei saa. Mäed ja kuristikud, ojakesed, lambad-lehmad-hobused. Ja lõpuks – sama karm langus.






Tõusul näen ühes kohas jalgrattureid sõitmas mudasel alal, kõrval… mitte midagi. Tühjus. Just sel hetkel, kui jõudsin mõtlema hakata, et see on ikka pagana ohtlik, kukkus üks rattur. Muda ei ole just parim koht väntamiseks. Ja kukkus nii napilt, et jalg jäi pidama loetud cm-d kuristikust. Mul jooksis seda nähes külm jutt südame alt läbi, mis veel tal…








Roncesvalles’i jõudes ei saa ma esimese hooga arugi, et kohal olen. Samamoodi nagu veidi varem ei saanud ma aru, millal Prantsusmaast ühtäkki Hispaania sai (tol hetkel olin vist hingeldamisega hõivatud). Kuskil seisis küll mäe peal masin, mille juures oli kiri, et sealt saab viimase templi Prantsusmaa pinnal (masinast müüdi muuhulgas keedetud mune ja banaane), aga kust see piir läks…


Tänane kõrgeim punkt oli 1450m peal – Col de Lepoeder.

Mägedes on veel lund. Ühest tee ääres laiunud lumelahmakast möödudes sattusin peale rõõmsale palverändurile, kes oli parajast ametis lumeinglite tegemisega.

Loomaarst Dieter

Albergi jõudes jumalik dušš. Pesen riideid. Masinpesu ei kasuta – milleks maksta raha, kui käed on otsas, aga selle osas muretsen küll, kuidas riided ära kuivavad. Pesuruumis on lõbus ja flirtiv värviliste prilliklaasidega hospitalero, kes on minult nõus vaid poole summast võtma. Ta on ise rännaku läbi teinud nagu enamik hospitalerosid/hospitalerasid.

Roncesvalles on pisike linnake, siin elab vaid ca 100 inimest. Poodi pole. Küll aga on albergis kohti ca 180. Kuidagi on suudetud olukord lahendada nii, et alberg mõjub ikkagi väga soojalt, puhtalt ja külalislahkelt.
Näiteid tänasest inimgaleriist: belglasest loomaarst Dieter, kes ravib innukalt lehmi, aga ei ole kuigi õnnelik, et peab oma domineeriva isa alluvuses töötama. Tema tüdruksõber ei ole ka õnnelik, nii et senikaua, kui poiss kõnnib, mõtleb tüdruk kodus järele, kas üldse tahab temaga koos olla. Poisil on pisut pingeline.

Hiina-India juurtega energiline inglise Andrew teeb Caminot pigem sportlike kavatsustega. Ühtlasi kinnistab ta stereotüüpe ja tegeleb kodus muuhulgas taekwondo-ga. Stereotüüpne siis eelkõige seetõttu, et tema välimusest paistab peamiselt ainult Hiina päritolu.


Andrew kutsub õhtusöögiks ühinema. Seltskond muutub peamiselt tema innukuse läbi peagi üsna suureks. Liituvad ameeriklanna Kristina (Nike’i jalatsite insener, viimased paar aastat Taiwanis elanud), itaallane Alessandro (hiljuti töötuks jäänud vanem sümpaatne meesterahvas, kes teeb teed teist korda), inglise poiss John, kanadalanna Rachel. Viimane on vanemate tausta poolest juut, aga nimetab end low-carb-atheist’iks. Ehk siis õhtusel missal osaleb suure uudishimuga, ütleb, et reegleid painutada võib vabalt ja väikese ampsaka Jeesuse ihu vastu pole tal ka midagi. Missale sattusime pärast siinset tüüpilist 9 euri maksvat kolmekäigulist palverändurite einet, millega kaasneb muuhulgas pudel punast veini (õpin kiiresti ära: vino tinto).

Vastu ööd. Prantsuse prouad, kes minu kõrvalnaril magavad, koovad pealambi valgel. Hirmus armas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar